Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Ο (α)κατάλληλος άνθρωπος στη (α)κατάλληλη θέση. Η περίπτωση Βαρουφάκη.

Διαβάζω με –περηφάνια- μπορώ να πώ, ότι ο Έλληνας Υπ.Οικ. ψηφίστηκε από τους αναγνώστες Βρετανικού περιοδικού think tank -ξέρετε, από αυτά που στην Ελλάδα δεν έχουμε- ως η δεύτερη πιο ενδιαφέρουσα προσωπικότητα στον κόσμο των στοχαστών του Κόσμου.
Δεν υπάρχει κανείς που να μην αναγνωρίζει την εξαιρετική ακαδημαϊκή καριέρα του κου Γιάννη Βαρουφάκη. Το γεγονός ότι από πολύ μικρή ηλικία, κατάφερε να φτάσει να διδάσκει σε κορυφαία Πανεπιστήμια του Εξωτερικού, φτάνει για να του αναγνωριστεί το μέγεθος του ακαδημαϊκού του μεγέθους.

Για την ιστορία, οι η λίστα των 10 World Thinkers έχει ως εξής:
·         Τομά Πικετί
·         Γιάνης Βαρουφάκης
·         Ναόμι Κλάιν ( συγγραφέας, πολιτικός αναλυτής και ακτιβίστρια)
·         Ράσελ (ηθοποιός και ακτιβιστής)
·         Πολ Κρούγκμαν (οικονομολόγος)
·         Αρουντιχάτι Ρόι (Ινδή συγγραφέας και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον)
·         Γιούργκεν Χάμπερμας (κοινωνιολόγος και φιλόσοφος)
·         Ντάνιελ Κάνεμαν (ψυχολόγος)
·         Τζον Γκρέι (πολιτικός αναλυτής και φιλόσοφος)
·         Ατούλ Γκαουάντε (χειρουργός και συγγραφέας)

Στην παγκόσμια ιστορία, οι επιστήμονες που άνοιγαν μονοπάτια ήταν οι «φιλόσοφοι» της επιστήμης τους. Άνθρωποι ασυμβίβαστοι, που με το λαμπερό τους όραμα, φώτισαν τη διαδρομή της ανθρωπότητας.
Περιδιαβαίνοντας από χθές τις σελίδες του περιοδικού Prospect, διαπίστωσα, ότι όντως είναι ένα περιοδικό, στο οποίο γράφουν-σχολιάζουν και «αναπνέουν» μεγάλα μυαλά της τρέχουσας παγκόσμιας  οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής.
Ωραία κείμενα, ισορροπημένα διατυπωμένες σκέψεις, επιστημονικά τεκμηριωμένες, ή νέες ιδέες για το αύριο της ανθρωπότητας.

Ανάμεσα στα κείμενα αυτά και κάποια που μας αφορούσαν. Η Ελλάδα είναι ούτως ή άλλως στο επίκεντρο των γεγονότων.
Σε αυτά, είτε περιγραφόταν η ήττα της Ελλάδας-Βαρουφάκη με τον ποδοσφαιρικό τίτλο «Round 1: Greece 0, Germany 1, Varoufakis surrenderedas he had to» ενώ στον δεύτερο ο αρθρογράφος προσπαθεί να διαγνώσει το μέλλον του Έλληνα Υπ.Οικ σε άρθρο με τίτλο «Is Yanis Varoufakis heading for his own Grexit? The question now is will the Greek Finance Minister be sacrificed in order to salvage a deal with the Troika?».

Είναι σαφές, ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης, είναι δύο διαφορετικά πρόσωπα, όταν εξετάζεται ως Υπουργός Οικονομικών μιας πτωχευμένης οικονομίας ή ως ακαδημαϊκός δάσκαλος.
Αν παρατηρήσει κανείς τη λίστα των 10 World Thinkers, ο «δικός» μας, είναι ο μόνος που έχει και την ευθύνη να είναι ρεαλιστής και να πατάει τα πόδια του στη Γή. Όλοι οι άλλοι, μπορούν να διατυπώνουν «ατιμώρητοι» οποιαδήποτε ιδέα-σκέψη, όσο ουτοπική κι αν είναι.
Και μέχρι τώρα, η συγκρουσιακή πορεία, οι έχθρες, το ύφος, η δημοσιότητα και η προηγούμενη ακαδημαϊκή πορεία δημιουργούν ένα ιδιόμορφο κλίμα. Εδώ οι ρόλοι του οραματιστή και του πραγματιστή είναι όσο ποτέ στο παρελθόν επικίνδυνο να προσωποποιούνται από το ίδιο άτομο. Την ίδια υπόσταση.
Εδώ λοιπόν υπάρχει ένα ιδιότυπο «ασυμβίβαστο».  Η «μερικότητα» του να είναι κανείς Υπ.Οικονομικών της Ελλάδας να μη μπορεί να συνυπάρχει με την «ολότητα», της προσωπικότητας του διανοητή Βαρουφάκη.

Όσο πιο γρήγορα ο Πρωθυπουργός αντιληφθεί το κακό που κάνει η παρουσία ενός διανοητή διεθνούς φήμης  στην κεντρική πολιτική σκηνή και στο στάδιο που βρίσκεται η χώρα, τόσο πιο σύντομα θα απελευθερωθεί η χώρα από τον πολιτικό «Μπαρουφάκη» και ο ακαδημαϊκός Βαρουφάκης από μια χώρα που δεν είναι –ακόμα-χώρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου